#Classic!

‘Op welke manieren kan een klassiek concert zodanig ingevuld en vormgegeven worden dat deze aansluit bij jongeren tussen de 14 en 18 jaar?’

Deze vraag stelde ik mijzelf bij het uitdenken van mijn afstudeerconcert voor de Master Koordirectie aan het Conservatorium van Utrecht. Via een uitgebreid onderzoek van literatuur, interviews en het ontwikkelen en uitvoeren van een concept heb ik antwoord gekregen op deze vraag. #Classic! vond plaats op 11 april 2019 en was een klassiek concert voor en door jongeren. Ruim 100 jongeren waren aanwezig, evenals een professioneel orkest, jonge musici, en meerdere koren.

Het thema was het Requiem, de dodenmis. Beginnend in de Middeleeuwen werden er delen van Requiems uitgevoerd uit de renaissance, barok, classicisme, romantiek en de 20e eeuw. Onder andere het Requiem van Mozart, Fauré en Duruflé kwam voorbij.
De jongeren deden zelf mee door dans, beeldende kunst of muziek. Het was een zowel een concert als een podium voor de jongeren zelf. En deze jongeren waren enthousiast; ze vonden het ontzettend mooi en hadden kippenvel!

 

Mocht u meer informatie willen wat er uit mijn onderzoek is gekomen, hoe een klassiek concert voor jongeren kan worden georganiseerd, of hoe #Classic! er verder uitzag?
U kunt contact met mij opnemen voor mijn afstudeerscriptie over dit onderwerp of voor verdere vragen. Ook kunt u deze website bezoeken.